Tak jsem se opět trochu rozčílil.
Hledal jsem jednu starou písničku, a protože jsem jí našel pouze na jednom serveru s placenou hudbou, obětoval jsem těch 35,-Kč a zaplatil legální download. Soubor měl asi 7MB - 320kbps, takže jsem očekával kvalitu odpovídající těmto parametrům. Čekalo mě ovšem nepříjemné překvapení. Soubor sice tyto parametry měl, ale zjevně byl podruhé grabován, a to ze souboru s podstatně nižším bitrate. Ihned jsem na to upozornil provozovatele onoho serveru, a ten slíbil, že titul z nabídky odstraní. Dodnes má ovšem písničku v nabídce !!!!!
.
Kamarád se zase setkal s jiným problémem. Zaplatil si několik downloadů z beatport.com, ale tak když zjistili, že je Čecháček, platbu nepřijali, a download neuvolnili, s odůvodněním, že Českou republiku mají na indexu pro nelegální kopírování a šíření zvukových souborů.
Tak jsme jim hned napsali, že jim děkujeme, a že nás přinutili si ty písničky stáhnout nelegálně.
.
Internetový prodej hudebních souborů je ve své podstatě velice dobrá myšlenka, ovšem má to jeden háček:
Cena takto zakoupeného souboru ve formátu MP3 je cca. 30,-Kč. Předpokládáme-li, že celé album má průměrně 15 skladeb, dostává se takto zakoupené album téměř na úroveň CD z obchodu.
Uvědomíme-li si, že legálně stažené MP3 album má pouze asi 30% objemu dat oproti originalnímu CD, je bez krabičky a bez obalu, dospějeme k závěru, že placený download hudby je v podstatě prodělečná záležitost.
Přesto ovšem věřím, že tento způsob distribuce hudby má před sebou budoucnost. Provozovatele tohoto businessu si ovšem budou muset uvědomit, že nelegální stahování omezí pouze tím, že legální (placené) stahování výrazným způsobem cenově zvýhodní. Podle mého by měl mít zákazník na výběr ze dvou možností: Velice levně stáhnout MP3, nebo si připlatit za kvalitu, a stáhnou si za své peníze nekomprimovanou hudbu, např. ve formátu FLAC. Dokud tomu tak nebude, poteče pořád více peněz do premiových účtů datových uložišť. Já osobně si svého Rapida zaplatím na další rok.